Ciasto pomarańczowo czekoladowe
175 g masła
175 g cukru trzcinowego (lub białego)
2 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 pomarańczy
miąższ z 1 pomarańczy
3 łyżeczki cukru waniliowego domowego tutaj przepis (1 paczuszka zwykłego sklepowego)
100 g czekolady mlecznej (połamana na pojedyncze kosteczki)
szczypta cukru do posypania
Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
Przygotuj foremkę do pieczenia: wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Sparz pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce. Obierz owoc z reszty białej i gorzkiej skóry i wytnij cząstki miąższu.
W osobnej misce, wymieszaj masło z cukrem i powoli dodawaj po jajku. Następnie połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, pomarańczą, cukrem waniliowym i czekoladą.
Gotowe ciasto przełóż do foremki i posyp cukrem. Piecz 60 minut w temp. 170 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Ciasto bananowo czekoladowe
w sam raz do herbaty w salo południe;)
OdpowiedzUsuńczekolada i pomarańcza - lubię to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper pyszne domowe ciacho! Mniam!:-)
OdpowiedzUsuń