Strony

21 sierpnia 2013

Sernik jagodowy z czekoladowym spodem



Tortownica o średnicy 18 cm. Jeśli nie masz tak małej tortownicy można użyć większej, wtedy z podanych proporcji sernik będzie nieco niższy.

Piekarnik nagrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza

Spód:
50 g biszkoptów
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
3 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki płatków migdałowych

Masa:
500 g sera twarogowego dwu lub trzykrotnie zmielonego
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
3 jajka
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych

Spód:
Tortownicę wysmaruj masłem. Na dnie ułóż papier do wypieków, a boki oprósz płatkami migdałów. One przykleją się do masła.
W małym rondelku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. W między czasie zmiel czekoladę w blenderze.  Przesyp do osobnego naczynia i odstaw. Zmiel również biszkopty. Potem połącz ze sobą w jedną masę masło, biszkopty, migdały i czekoladę. Przełóż masę na dno tortownicy i ugnieć równomiernie, tak aby zakryło całą powierzchnię. Wstaw do lodówki.

Masa:
Można użyć miksera lub łyżki. Ja zrobiłam w mikserze. Zmieszaj ze sobą ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, śmietanę i mąkę. Wszystko połącz na jednolitą masę.
Wyciągnij z lodówki przygotowaną tortownicę i przelej do niej masę serową.
Na wierzch ułóż jagody. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni Celsjusza.
Piecz sernik 60-70 minut. Staraj się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Sernik będzie jeszcze płynny, ale to nic. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw sernik w piecu najlepiej na całą noc. Potem jeszcze wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przechowywać sernik należy również w lodówce.
Smacznego !

Sernik uczestniczy w akcji 
Serniki 2013 - edycja letnia

6 komentarzy:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia