Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
Krem:
600 g śmietankowego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (użyłam Fhiladelphia z wiaderka)
3/4 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zamienić na cukier waniliowy)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody
Mus truskawkowy:
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
oraz:
• około 600 g truskawek
• cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt:
Formę-tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Wyłóż dno papierem do wypieków a boki oprósz bułką tartą albo zmielonymi migdałami lub orzechami.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Żółtka utrzyj z połową cukru na krem. W drugiej misce utrzyj białka z resztą cukru na sztywny, błyszczący krem. Połącz utarte żółtka z białkami i dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Masę przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i po kilku minutach odepnij kołnierz tortownicy. Po całkowitym wystygnięciu przetnij ciasto w poprzek na dwa równe placki biszkoptowe.
Krem:
Śmietanę z łyżką cukru pudru ubij na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj (można mikserem) ser z cukrem. Dodawaj po łyżce ubitą śmietanę nie przerywając mieszania. Dodaj resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, wodę różaną. Na końcu rozpuść żelatynę 4 łyżkach gorącej wody. Mieszając krem dodawaj powoli rozpuszczoną żelatynę. Wstaw na 30 minut do lodówki.
W tym czasie zrób mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj.
Truskawki zmiksuj z cukrem na mus. Połącz z rozpuszczoną żelatyną i podgrzej całość w rondelku na małym ogniu. Ostudź.
Składanie sernika:
Pierwszą część ciasta posmaruj musem truskawkowym, załóż obręcz tortownicy.
Ułóż przekrojone na pół truskawki. Przykryj masą serową. To wszystko przykryj drugim biszkoptem. Oprósz cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego !
Łał, wygląda niesamowicie. Musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńooo, i tu sernikowość, cudna, bo truskawkowa!
OdpowiedzUsuń