Składniki na 6-7 osób
ciasto
500 g orzechów włoskich w łupinkach
5 jajek
110 g cukru
90 g bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 g kakao
krem
250 g masła miękkiego
3 jajka
30 g kakao
25 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej
110 g cukru
1 łyżka spirytusu
Wykonanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Orzechy wyłuskaj i wsyp na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 minut. Orzechy wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Odłóż kilka ładnych połówek. Resztę orzechów posiekaj na drobne kawałeczki szerokim nożem. Podziel na dwie części. Jedna będzie Ci potrzebna do ciasta a druga do ozdobienia tortu.
Ciasto
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel- mogel. Dodawaj stopniowo jedną część orzechów, bułkę tartą, proszek do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy. Pianę należy stopniowo wmieszać łyżką.
Tortownicę ( 30 cm) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej masę i piecz w piekarniku przez 40 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Krem
Jajka ubij z cukrem na parze. W tym celu ustaw garnek z wodą na ogniu, wodę zagotuj. Postaw na garnku miskę żaroodporną , zmniejsz płomień do minimum. Wlej jajka, cukier i ubijaj ok 10-15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj do białości mikserem. Ciągle miksując dodawaj powoli ubite jajka. Dodaj kakao, spirytus i kawę.
Wykończenie tortu
Ciasto przekrój w poziomie na dwa placki. Pierwszy placek posmaruj 1/2 częścią kremu. Połóż drugi placek i posmaruj resztą kremu. Oprósz resztą posiekanych orzechów i ułóż całe połówki dla dodatkowej dekoracji. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
cóż moge napisać?
OdpowiedzUsuńwielkie wooow!:) piękny i pysznie wyglądający torcik:D
Jeśli faktycznie jest tak pyszny jak pysznie wygląda, to zrobię.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, ten głęboki kolor ciasta jest zachwycający :)
OdpowiedzUsuń