Strony

7 grudnia 2012

Sernik Rafaello


 Sernik rafaello
Spód
200 g herbatników
50 g cukru
100 g roztopionego masła
50 g płatków migdałowych

Masa serowa
1 kg sera (może być z wiaderka ) użyłam z Wielunia
300 g twarożku użyłam "Bieluch"
300 g cukru
1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
100 g suszonych moreli drobno pokrojonych

Polewa
100 g białej czekolady
180 ml śmietany 18 %
17 kulek rafaello - przekrojonych na pół

Sposób przygotowania
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza
Blachę o wymiarach 35x28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Spód
herbatniki zmiel na "piasek" połącz z roztopionym masłem, cukrem i płatkami migdałowymi. Wysyp mieszankę na dno blachy i równomiernie wyłóż na całej powierzchni. Dociśnij dłonią i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij upieczony spód do wystygnięcia.

Masa serowa
Mikserem wymieszaj ser z cukrem, cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj zmielone migdały,mąkę i na koniec wmieszaj łyżką pokrojone morele.
Przelej masę na upieczony spód i piecz w piekarniku przez ok 75 minut. W trakcie pieczenia po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku, uchyl drzwiczki i zaczekaj do wystygnięcia.

Polewa
Metalową miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Wrzuć pokruszoną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści. Dolej śmietanę i wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na wystudzony sernik. Równomiernie rozsmaruj. Na końcu ułóż przekrojone na pół pralinki rafaello. Wstaw sernik na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!



5 komentarzy:

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia