Sernik rafaello
Spód
200 g herbatników
50 g cukru
100 g roztopionego masła
50 g płatków migdałowych
Masa serowa
1 kg sera (może być z wiaderka ) użyłam z Wielunia
300 g twarożku użyłam "Bieluch"
300 g cukru
1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
100 g suszonych moreli drobno pokrojonych
Polewa
100 g białej czekolady
180 ml śmietany 18 %
17 kulek rafaello - przekrojonych na pół
Sposób przygotowania
Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza
Blachę o wymiarach 35x28 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Spód
herbatniki zmiel na "piasek" połącz z roztopionym masłem, cukrem i płatkami migdałowymi. Wysyp mieszankę na dno blachy i równomiernie wyłóż na całej powierzchni. Dociśnij dłonią i wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyciągnij upieczony spód do wystygnięcia.
Masa serowa
Mikserem wymieszaj ser z cukrem, cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku i miksuj na wolnych obrotach. Dodaj zmielone migdały,mąkę i na koniec wmieszaj łyżką pokrojone morele.
Przelej masę na upieczony spód i piecz w piekarniku przez ok 75 minut. W trakcie pieczenia po upływie 10 minut zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku, uchyl drzwiczki i zaczekaj do wystygnięcia.
Polewa
Metalową miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Wrzuć pokruszoną czekoladę i zaczekaj aż się rozpuści. Dolej śmietanę i wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na wystudzony sernik. Równomiernie rozsmaruj. Na końcu ułóż przekrojone na pół pralinki rafaello. Wstaw sernik na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Jaki piękny! Ja bym zjadła pół foremki od razu:) Uwielbiam rafaello!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się uroczo, chociaż nie lubię kokosu ani rafaello. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńooo nie:) w przyszły weeekend robię!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
OdpowiedzUsuń