Już od jakiegoś czasu chodziło za mną to ciasto. Kupiłam jakieś 50 kg marchewki z uprawy ekologicznej, więc wszystko co z marchewką związane nie jest mi obce.
Wbrew pozorom to ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
Źródło przepisu tutaj - Dorota jesteś wielka :)
Składniki na ciasto
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Krem
300 g (w oryginalnym przepisie jest serek philatelphia) użyłam serka z Wielunia.
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (użyłam całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią)
Ciasto
Wszystkie suche składniki wymieszaj - mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. W osobnej misce wymieszaj jajka z olejem i połącz z suchymi składnikami. Dodaj orzechy, ananas i marchewkę. Wszystko wymieszaj łyżką. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, wyłóż papierem i przelej do niej ciasto.
Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 45 minut (do suchego patyczka).
Studź w foremce.
Krem
Wszystkie składniki utrzyj na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekrój na pół w poprzek i przełóż połową kremu. Drugą połowę kremu rozsmaruj na górze. Ułóż orzechy włoskie i oprósz cynamonem.
Smacznego !
Powrót do asia white kitchen
Wygląda jak elegancki tort!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką ciasta marchewkowego a Twoje wygląda...obłędnie:)!
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe to moje ulubione... pyszne, wilgotne, wyjątkowe
OdpowiedzUsuńPierwszy raz je robiłam i już od dzisiaj jestem fanką tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! na pewno spróbuję bo smak musi być cudowny!
OdpowiedzUsuńPodwójna warstwa kremu= podwójna warstwa radości : )
OdpowiedzUsuńtoż to prawdziwy tort:) fenomenalny!
OdpowiedzUsuńJuż kolejny raz zaglądam na to ciasto :) Prezentuje się fantastycznie! A jak musi smakować!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest naprawdę pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak piękny tort. Muszę spróbować przy jakiejś tortowej okazji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elin :)
OdpowiedzUsuńSuper😃
OdpowiedzUsuńMi sie masa zważyla😥
OdpowiedzUsuńktóra? krem czy masa na ciasto?
UsuńWitam maki jest 3 albo 4 szkl czy 3 czesci z 4 szklanki
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki, czyli 3/4 z 200 ml to jest 150 ml. Powodzenia
Usuń