Strony

7 sierpnia 2012

TARTA Z OWOCAMI W MIODOWO-KORZENNYM KARMELU

TARTA Z OWOCAMI W MIODOWO-KORZENNYM KARMELU

składniki: 
spód: 180g mąki
          150g masła
          1 żółtko
          180 g cukru
          1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 pomarańcza: skórkę zetrzyj na tarce, miąższ  pokrój w 1 cm plastry w poprzek pomarańczy
7-8 śliwek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
kilka winogron bez pestek
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
garść płatków lub słupków migdałów
kilka listów świeżej mięty 

Wszystkie składniki na ciasto ugnieć w jednolitą masę, zawiń w folie i schowaj do lodówki na ok 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i ułóż w formie. Piecz w piekarniku ok 30 minut w 180-190 st. C. 
W tym czasie przygotuj nadzienie do tarty. 
Na patelni rozgrzej miód z masłem dodaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Wrzuć owoce i na bardzo małym ogniu smaż ok 15 minut, tak aby się nie przykleiły do dna patelni. Na upieczone ciasto przełóż  karmelizowane owoce posyp migdałami i startą skórką pomarańczową . Piecz jeszcze prze 10-15 minut.
Po wyciągnięciu tarty z piekarnika posyp listkami mięty. Możesz podawać z lodami i bitą śmietaną.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Tarta wygląda cudnie. I tyle w nniej/na niej owoców :-) Bardzo apetyczna. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Te owoce to już błagały żeby coś z nimi zrobić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda bardzo apetycznie. Mam ochotę, ją zaraz zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu i komentarz. Proszę o nie umieszczanie w nich spamu, ponieważ będzie natychmiast kasowany.
Asia