TARTA
Z OWOCAMI W MIODOWO-KORZENNYM KARMELU
Smacznego!
składniki:
spód:
180g mąki
150g
masła
1
żółtko
180
g cukru
1/2
łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1
pomarańcza: skórkę zetrzyj na tarce, miąższ pokrój w 1 cm
plastry w poprzek pomarańczy
7-8
śliwek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
kilka
winogron bez pestek
2
łyżki miodu
1
łyżka cukru brązowego
1
łyżka masła
1/2
łyżeczki cynamonu
1/4
łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
garść
płatków lub słupków migdałów
kilka
listów świeżej mięty
Wszystkie
składniki na ciasto ugnieć w jednolitą masę, zawiń w folie i
schowaj do lodówki na ok 30 minut.
Rozgrzej
piekarnik do 200 st. C. Formę na tartę wysmaruj masłem i
wysyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i ułóż w formie.
Piecz w piekarniku ok 30 minut w 180-190 st. C.
W tym
czasie przygotuj nadzienie do tarty.
Na
patelni rozgrzej miód z masłem dodaj cukier, cynamon i
gałkę muszkatołową. Wrzuć owoce i na bardzo małym ogniu
smaż ok 15 minut, tak aby się nie przykleiły do dna patelni. Na upieczone
ciasto przełóż karmelizowane owoce posyp migdałami i startą skórką pomarańczową . Piecz jeszcze prze 10-15 minut.
Po
wyciągnięciu tarty z piekarnika posyp listkami mięty. Możesz
podawać z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego!
Tarta wygląda cudnie. I tyle w nniej/na niej owoców :-) Bardzo apetyczna. pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTe owoce to już błagały żeby coś z nimi zrobić :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie. Mam ochotę, ją zaraz zrobić!
OdpowiedzUsuń